Valokuvaaminen voi olla unelma-ammatti tai se voi osoittautua painajaiseksi. Luovuus voi tyrehtyä, intohimo kuolla ja lisäksi työajat sekä palkat voivat olla mitä naurettavimpia – sekä hyvässä että pahassa!

Ammattilainen ja työaikoihin vaikuttaminen

Osa kuvittelee että ammattilaisena oleminen tarkoittaa sitä, että päästään itse vaikuttamaan työaikoihin. Teoriassahan se näyttää mahdolliselta; otetaan ne työt, 048e50dccf20ffb1aa7718e03a406262mitä halutaan ja sovitaan tapaamiset juuri niihin kellonaikoihin, mitkä itselle sopivat. Tämä ei kuitenkaan tule pitämään paikkaansa kokonaan edes silloin kun kyseessä on hyvin kysytty kuvaaja. Työt tulevat täyttämään lähes kaikki viikonloput ja illat, eikä aina vapaitakaan ole tiedossa. Erityisesti häät ja juhlat sijoittuvat usein viikonlopuille, joten valokuvaajan on seurattava asiakkaita ja mentävä tämän mukaan. Jos halutaan päästä vaikuttamaan työaikoihin niin, että ne sijoittuvat pääasiassa päiville, kannattaa keskittyä kuvaamaan lapsia ja vauvoja, sillä koulukuvat hoidetaan usein päivisin ja pieniä lapsia kotona hoitavat vanhemmat onnistuvat usein sopimaan virka–aikoihin järjestettäviin kuvauksiin.

Ammattilaisen palkka – mitä voidaan odottaa?

Valokuvaajalla menee erittäin hyvin, jos tuntipalkka kohoaa yli 50€. Helposti ajatellaan että tämä on toteutettavissa, kun katsotaan kuinka paljon muut veloittavat, esimerkiksi 10€ ky minuutin passikuvista! Asiakkaita on kuitenkin harvoin koko viikoksi, parhaimmillaan ehkä täyttämään puoli viikkoa, mikä tarkoittaa että kokonaisuudessa viikon tuntipalkka olisi 35€, mikäli yhdestä tunnista veloitetaan 75€. Lisäksi valokuvat tulee käsitellä, minin menee vähintään puoli tuntia, jolloin tuntipalkka laskee 30€ tietämiin. Tietenkin on laskettava mukaan myös ajamiseen menevät aika, sekä kulut, jotka helposti tuovat vähintään 30, laskien palkan noin 25€ per tunti.

Eikä tähän edes lasketa sitä aikaa, mikä menee valokuvaus paikan asettamiseen, kuvien lähettämiseen asiakkaalle hyväksymistä varten ja vielä niiden tulostus. Ja jos mietitään kuinka paljon rahaa kuluu mainostamiseen, matkakuluihin ja veroihin, voidaan hyvin päätellä minkälaiseen tuntipalkkaan oikein päästään. Jotta tästä jää jotain käteenkin, on mietittävä tarkkaan jokaisen kuvauksen kustannukset. Yksittäistä hintaa ei voida määritellä valmiiksi lähes millekään kuvalle, sillä matkat, tarvikkeet ja valokuvien käsittelyyn käytettävä aika tulee huomioida mukaan. Vain näin saadaan töistä tarpeeksi käteistä kattamaan tarpeet ja tuomaan tuloja.