Kun kuvataan asiakkaalle, tulee huomioida muutama asia. Ensinnäkin asiakas on lähes aina oikeassa, jollei sopimuksessa muuta sanota ja tällä onkin aina turvattava itsensä. Lisäksi kaikkea ei kannata ottaa henkilökohtaisesti, ja vaikka asiakkaalla ja valokuvaajalla olisi hyvinkin erilaiset visiot, tulee ammattilaisen osata perääntyä tietyissä tilanteissa ja antaa asiakkaan tehdä päätökset.

Asiakkaat ja luovat kuvat

Luovuutta ja taiteellisuutta tulee ja pitää käyttää kuvissa, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita, että asiakkaat tulisivat rakastumaan samoihin kuviin. Esimerkiksi potrettia otettaessa valokuvaajan silmiin voi osua tietty kuva, joka on visuaalisesti äärettömän kaunis ja valokuvana jopa uskomaton. Asiakas kuitenkin vilkaiseimages (61)e kuvaa eri näkökulmasta, tarkastellen itseään, omia piirteitään ja ilmeitään, jotka eivät aina mene yksi yhteen valokuvaajan mieltymysten kanssa. Tämä voi tarkoittaa sitä, että se uskomattoman hieno ja taiteellinen kuva hylätään ja joukosta valitaan asiakkaan toiveiden mukaan juuri se tylsä ja mitäänsanomaton kuva, jossa kuitenkin asiakas koki näyttävänsä parhaimmalle.

Asiakkaat eivät siis aina katso mikä valokuva näyttää parhaimmalle, vaan missä he itse näyttävät parhaimmalle. Tämä ei suinkaan tarkoita ettei kuva saisi olla luova, sen on näytettävä tyylikkäältä joka tapauksessa. Mutta asiakkaan kommentteja ei kannata ottaa henkilökohtaisesti, tämän tulee antaa vapaasti valita omasta mielestään paras kuva. Tämä onnistuu esimerkiksi niin, että asiakas lähettää jo alkuun esimerkki kuvia siitä, millaista kuvaa ovat hakemassa. Sen jälkeen selvitetään halutaanko asiakas mahdollisesti myös jonkin osan photoshoppausta ja viimeiseksi selvitetään, mitä kohtia halutaan erityisesti korostaa, tai mitä halutaan piilottaa jo kuvatessa.

Sopimuksen laatiminen itse

Koska asiakkaan kanssa tulee aina tehdä sopimus kuvaamisesta, pitää itsenäisellä ammattilaisella olla oma sopimuspohja valmiina. Valitettavasti kaikilla ei kuitenkaan ole osaamista tämän asian suhteen ja sopimukset voivat olla ympäripyöreitä, tarjoamatta lopulta valokuvaajalle tai asiakkaalle minkäänlaisia oikeuksia. Sen takia onkin hyvä pyytää ammattilaisten apua sopimuksen tekoon, esimerkiksi konsultoimalla lakimiestä, joka tuntee alan erittäin hyvin. Jos lakimieheen ei ole varaa, voidaan liittyä esimerkiksi liittoon tai yhdistykseen, jotka usein tarjoavat jäsenilleen ilmaisia vedoksia, esimerkiksi juuri asiakas – sopimusten kohdalla. Lisäksi näiltä saadaan myös kullan arvoisia vinkkejä kaikkeen toimintaan, sekä neuvoja, mikäli ongelma tilanteita pääsee syntymään.