Ammattimaiseen valokuvaamiseen liittyy paljon harhakuvia, joista kaksi yleisimpiin kuuluvaa on valittu esimerkeiksi. Näitä odotuksia ja ennakkoluuloja on kuitenkin lähes loputtomasti, mutta tarkoitus on antaa käsitys siitä, miten kriittisesti kannattaa tilanteisiin ja ratkaisuihin suhtautua, eikä kaikki ole aina niin yksinkertaista, kuin ehkä luulisi.

Luonnonvalolla valokuvaaminen

Tämä on useissa blogeissa ja aloittelevien kuvaajien portfolioissa nähtävä ilmiö. Valitettavan usein se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että henkilö olisi erityisen hyvä 32F22E8CCD96457682597BAA6DF74DA8kuvaamaan luonnonvalossa, tai että ratkaisu olisi tehty taiteellisista syistä, vaan sitä, ettei tämä osaa muodostaa kuin kameran salaman, tai on liian pihi ostamaan tarvittavia välineitä. Tämä ei myöskään tule huijaamaan asiakasta ja vaikka maailmassa onkin erittäin hyviä luonnon valolla kuvaavia ammattilaisia, on näitä loppupeleissä vain kourallinen. Hyvin moni kuvaaja kuitenkin nauttii luonnon valon käyttämisestä, mutta on puhdasta typeryyttä lähteä ottamaan kuvia ilman minkäänlaista valotus kokonaisuutta, ainakin varmuuden vuoksi. Vaikka luonnonvalossa voidaan saada mahtavia kuvia, ei se ole riittävä tekosyy olla hankkimatta varusteita. Jos siis valojen käyttäminen on vielä uutta, nyt on aika alkaa harjoittelemaan.

Valokuvaaminen ulkomailla ja matkustaminen

Pelkästään ”käytettävissä kaikkialla”, tai ”valmis matkustamaan” viestin lisääminen kotisivuille ei tarkoita, että kuvaaja palkitaan kuvaamaan tilaisuuksia ympäri maailmaa. Useimmat asiakkaat valitsevat valokuvaajan siitä kohteesta, jossa esimerkiksi häät pidetään, ennemmin kuin maksaisivat kotimaiselle tai omalta paikkakunnalta olevalle kuvaajalle matkakulut. Näitä töitä ei saa vain sen takia että niitä haluaa, sen eteen on tehtävä töitä.

Suurin osa valokuvaajista jotka pääsevät ulkomaille ja uusiin kohteisiin, saavat hommansa vasta pitkän ajan jälkeen. Kun asiakkaalle on tehty perhekuvat, kihlajaisten kuvat, lasten kuvat, ja muiden pippaloiden ikuistaminen, voi olla paljon mahdollisempaa että he päättävät ottaa mukanaan tuntemansa ja luottamansa valokuvaajan, vaikka esimerkiksi häät olisivatkin kauempana. Tämä johtuu siitä että he ovat olleet jo pidemmän aikaa tyytyväisiä kuvaajan tuotteisiin ja tietävät minkälaista laatua saavat. Toinen vaihtoehto on kohdistaa markkinat rikkaille asiakkaille. Nämä ottavat useammin mukanaan kalliin kuvaajan, matkustaessaan johonkin kohteeseen. Tämäkään ei tule ilmaiseksi, eli joko on jaksettava työstää asiakas suhteita pitkään tai raivattava tie rikkaiden asiakkaiden valinnaksi, jos uudet maisemat ja matkustaminen miellyttää kuvaajaa ajatuksena.